موضوعات مورد مطالعه در روان شناسی کودک
• مطالعه در مورد جنبههای مختلف رشد کودک
• مطالعه در مورد نیازهای کودک در سنین مختلف
• مطالعه در مورد شیوههای صحیح فرزندپروری
• مطالعه در مورد مقابله با برخی مشکلات رفتاری _ روانی دوران کودکی
روانشناسی اتاق کودک :
چیدمان اتاق کودک علاوه بر اینکه میتواند کم و بیش بازتابی از خلق و خو و ویژگی شخصیتی کودکمان باشد، قادر خواهد بود بر حال و هوا و روحیات او تأثیر بگذارد.فضا نخستین عنصر مورد استفاده طرح و رکن اصلی طراحی داخلی است. مثلاً اگر شما در یک اتاق باشید در حقیقت شما در فضای آن اتاق قرار دارید که سقف و دیوار و پنجره میتواند ارتباط دهنده فضای آن اتاق با قسمتهای دیگر باشد. هدف از طراحی معماری داخلی، بهبود و آرامش روانی است که برای فرززندمان به وجود میآوریم.
شرایط اجرای چیدمان : برای ایجاد یک طرح خوب باید به سه موضوع توجه کنیم:
1.شرایط موجود چیست؟ )یعنی کدام عنصر منزل قابل تغییر است و کدام یک تغییرپذیر نیست. (
2.شرایط مطلوب شما کدام است؟ (یعنی دوست دارید پس از انجام طرح چه فضای جدیدی را ببینید.)
3.شرایط ممکن چیست؟ (باتوجه به شرایط اقتصادی، اجتماعی طرح خود را بازبینی کنیم و بعد اجرا کنیم)
یک طرح خوب از جنبه روانشناسی باید تناسب، مقیاس، تعادل، هماهنگی، ریتم، وحدت و کثرت داشته باشد. در صورت رعایت تمامی این عناصر، وقتی فرزند شما از لحاظ روحی مشوش باشد، با قرار گرفتن در فضای اتاق خود به آنچنان آرامشی دست مییابد که خودتان هم باور نمیکنید و بالعکس با چیدمانی نامناسب، حتی ممکن است کودکی آرام نیز دچار تشویش شود. در نتیجه باید نهایت دقت را در چیدمان و رنگآمیزی داشته باشید.
روشهای کاهش اضطراب با استفاده از رنگ: در چیدمان بهترین درمان مشکلات روحی و روانی، استفاده از رنگ سبز است، این رنگ هیجان را کم کرده، تحمل را زیاد میکند و خنککننده عصبی مفیدی نیز هست.مثلا اگر بر روی در ورودی اتاق کودک از گلی سبز یا قاب کوچکی به رنگ سبز که گلهای یاسی و آبی فانتزی داشته باشد استفاده کنید، مطمئناً فرزند شما دیگر خشم خود را از دست میدهد، چون با دیدن رنگ سبز فشار خون کودک شما متعادل میشود.
پرده اتاق کودک بهتر است از رنگ آبی با تلفیق زرد یا سبز باشد، زیرا بازتاب این رنگها، خصوصاً در موقع خواب، آرامش خوبی را به مغز کودک شما میرساند. میتوانید پرده اتاق کودکتان را از رنگهای یاسی همراه با صورتی کمرنگ تهیه کنید زیرا این رنگها نیز آرامشی همراه با شادی را به ارمغان میآورند.
البته یادتان باشد در صورتی که با وجود همه این تمهیدات کودکتان باز هم احساس آرامش نکرد، شما نیاز به مهارت شناختی دارید تا نوع اضطراب فرزندتان را تشخیص داده و با کمک روانشناس و افزایش آگاهی خود به او کمک کنید.
چیدمان میز مطالعه: میز مطالعه کودکانی که تازه به مدرسه میروند تاثیر مهمی در روند یادگیری آنها دارد. شما میتوانید با اجرای چند ترفند ساده، کودکتان را به درس خواندن و مشق نوشتن مشتاق کنید. به عنوان نمونه میتوان میز مطالعه کودک را به رنگ زرد متمایل به سبز تغییر داد تا هم به او آرامش دهد و هم تحریک کننده فکری و تحصیلی او باشد. رنگ قهوهای برای میز تحریر اصلاً مناسب نیست زیرا نه تنها آرامش نمیدهد بلکه خستهکنند و خستگیآور هم است.
رساله معماری
تقویت حافظه با استفاده از رنگ و چیدمان مناسب میز تحریر: میتوان روی مقوای رنگی که به رنگ نارنجی و سبز باشد، چند راهکار تقویت حافظه را طراحی کرد تا کودک قبل از شروع مطالعه از آن استفاده کند. مثلا روی یک مقوای رنگی، 5 کلمه که انتهای آن به کلمه "ان" ختم میشود را با حروف درشت یادداشت کنید؛ مانند: امکان، زندان، نالان، خندان و... این کار باعث تمرکز فکری بیشتر میشود و کودک قبل از آنکه شروع درس خواندن کند، ناخودآگاه این کلمات را با خود مرور میکند. میتوانید حتی از کلماتی شروع کنید که کودکتان در دیکته نوشتن نسبت به آنها ضعیف است. همینطور میتوانید چند کلمه مترادف یا متضاد را به این طریق به کودکتان آموزش دهید مانند: سیاه و سفید، روز و شب، خواب و بیدار و...
نور چراغ خواب کودک: نور چراغ خواب اتاق کودک باید بنفش کمرنگ متمایل به رنگ آبی یا رنگ آبی کمرنگ باشد؛ زیرا این ترکیب رنگ باعث رفع کسالت و درد میشود و اگر علاقهای به مطالعه نداشته باشد نیز، با این نورها هرچه بیشتر به این کار تشویق میشود.
پایان نامه معماری
بهترین تزئین برای اتاق کودک :
تزئین اتاق کودک باید مهیج و فانتزی باشد. اولین چیزی که باید در دکوراسیون بندی اتاق کودکتان به آن توجه داشته باشید، این است که این تزئینات باید مطابق با سن و روحیه کودکانتان انجام گیرد. دیوارهای اتاق می تواند به طرز مبتکرانه ای با نقاشی های کودکتان تزئین شود. می توانید از آلبوم ها و عکس های ویژه در مجلات و اینترنت در این زمینه کمک بگیرید. دکوپاژ نیز برای خلق یک اتاق رویایی و خاص برای کودکتان کار جالبی است.
فعالیت، به عنوان عامل اصلی رشد و یادگیری کودک فرآیندی است که در ارتباط با فضا و محیط کودک، رشد همه جانبه او را موجب می گردد. فضاهای مرتبط با فعالیت کودکان باید دارای شرایط مناسب و مطلوب برای رشد فیزیکی، ذهنی، عاطفی و اجتماعی آنان باشد
منبع: مرجع معماری